Kontakta BrukarföreningenSEMESTER!

Hasse och jag tar semester mellan 19 Juli och 15 Augusti. Under den tiden är det osäkert om någon svarar på nedanstående nummer.

Ha en skön sommar!

0766 459 880

orebro@brukarforeningen.se

Vi hjälper dig med kontakter med soc, sjukvård och andra myndigheter.
Vi svarar på frågor till brukare och anhöriga, myndigheter och allmänheten.

* * * * *
Beroendecentrums Jourtelefon
Mån-Fre 8.00-16.00
019 602 05 30
* * * * *

23 mars 2009

Aqurette talar

Det är inte bara Vänsterpartiet som har problem med nuvarande svensk narkotikapolitik, även den moderate politikern, debattören och bloggaren Christopher Aqurette har ett och annat att säga om saken.

Lägg ner kriget mot narkotikan

Publicerad 23 mars 2009 - 12:00

Svensk narkotikapolitik har länge genomsyrats av personangrepp, vetenskapsförakt och främlingsfientlighet. Syftet har varit att med alla medel få utopin om ett samhälle helt utan narkotika att framstå som ett realistiskt mål. Den som yppat kritik har ofta avfärdats som en drogliberal som pratar i egen sak.

Vi på Örebro Brukarförening är för tillfället mest bekymrade över hur den nationella politiken påverkar patientsäkerheten för våra medlemmar som är inskrivna, önskar vara inskrivna, eller står på väntelista i Opiatprogrammet vid Beroendecentrum här i stan. Idag finns 24 patienter på kö, Beroendecentrum klarar inte att uppfylla vårdgarantin, vården hotas av ytterligare nedskärningar, och behandlingen är hela tiden utsatt för ett massivt tryck och ifrågasättande, både internt och externt, såväl politiskt som från olika typer av opinionsbildare, intressegrupper, massmedia och allmänheten i stort. I samband med att polisen också trycker på, för att som det sägs, medicin "läcker" från programmet till den illegala marknaden, måste personalen på mottagningen ägna orimligt mycket tid åt brottsbekämpande kontroll av varje patient, när de flesta snarare behöver stöd, uppmuntran, och oftast bara sin medicin, tack.

*host, host*: det mesta av medicinen som florerar utanför kliniken kommer INTE från kliniken från början *host, host*.


Alltså vi vänder oss mot att "kriget mot knarket" och "kriminalisera knarket" alltid i praktiken blir "kriget mot knarkaren" och "kriminalisera knarkaren".

Även Liberati tar upp frågan i en meta-debatt.

2 kommentarer:

 1. Borde inte skattat knark ge mer pengar i statens kassa, dvs större möjligheter till utökad missbrukarvård? (Knarkpengarna som staten skulle tjäna vid en ev legalisering skulle öronmärkas för missbrukarvård imho, annars skulle det vara lika omoraliskt som de nuvarande distributörerna)

  SvaraRadera
 2. Just det, lägg ner kriget mot narkotikan. Ni måste inse att vår traditionella restriktiva narkotikapolitik ska behållas. Tänk på våra barn. Låt dem inte växa upp med lika mycket narkotika i sin miljö som barn i övriga europa.

  Lägg ner er kamp!!!
  Peace
  Mr Yello.

  SvaraRadera