Kontakta BrukarföreningenSEMESTER!

Hasse och jag tar semester mellan 19 Juli och 15 Augusti. Under den tiden är det osäkert om någon svarar på nedanstående nummer.

Ha en skön sommar!

0766 459 880

orebro@brukarforeningen.se

Vi hjälper dig med kontakter med soc, sjukvård och andra myndigheter.
Vi svarar på frågor till brukare och anhöriga, myndigheter och allmänheten.

* * * * *
Beroendecentrums Jourtelefon
Mån-Fre 8.00-16.00
019 602 05 30
* * * * *

04 april 2009

Mytologiskt

Jag har tidigare skrivit - Veckans :-) och :-(, "Il professore", Östersund - om de tokiga debatterena på Östersund Länstidnings webplats. Debatter som får i alla fall mig att pendla mellan ilska och förtvivlan, gråt och hysteriska skrattattacker. Länstidningen har gett sig fan på att vara ett onyanserat språkrör för den professionella tolvstegs-rörelsens rabiata förkunnare och att aktivt verka för faktaförnekelse i en inkvisitorisk anda. Man behöver inte vara särskilt påläst i ämnet för att genomskåda den uppsjö av självutnämnda profeter som aldrig talar om vilka resultat deras animistiska metoder uppnår, och istället bränner allt krut på att diskreditera vetenskapligt grundade behandlingar, och med en iver och förakt som korsriddaren skulle avundas slaktar den behövande beroende och stigmatiserar honom som av djävulen besatt.

Tack och lov får de inte stå oemotsagda och Stockholms Brukarförenings Christina Paulsrud öppnar kommenterandet. Jag vägrar att här återge ens citat från den svavelosande artikeln, men jag tycker att ni ska läsa den och läsa alla kommentarer. Här publiceras den jag lyckades få med, signerad "Besatt nykterist":

Artikelförfattarna påstår sig vilja avliva myter, men deras grundlösa trosatser snarare förstärker myter om den av onsdka "besatte" knarkaren som endast kan befrias av lämplig excorsist. De vanföreställningar man försöker sprida har troligare som effekt avlivandet av ännu fler utsatta och värnlösa människor i samhällets ytterkanter.

Här är ytterligare ett par myter att avliva:

Myt 5: Världens samlade forskarexpertis vars slutsatser bygger på mer än ett halvsekels data, ljuger när de påstår att den enda på sikt hållbara behandlingen för opiatberoende är substitutionsbehandling i kombination med psykosociala insatser.

Myt 6: Endast behandlingsmetoder som bygger på behandlarens egen tro och övertygelse kan rädda de förtappade "drogpersonligheterna".

Myt 7: ÖLT framstår som en seriös, opartisk, faktabaserad mediekanal ju fler omdömeslösa, kunskapsbefriade, misantropiska, droghysteriska evangelister de publicerar på debattsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar