Kontakta BrukarföreningenSEMESTER!

Hasse och jag tar semester mellan 19 Juli och 15 Augusti. Under den tiden är det osäkert om någon svarar på nedanstående nummer.

Ha en skön sommar!

0766 459 880

orebro@brukarforeningen.se

Vi hjälper dig med kontakter med soc, sjukvård och andra myndigheter.
Vi svarar på frågor till brukare och anhöriga, myndigheter och allmänheten.

* * * * *
Beroendecentrums Jourtelefon
Mån-Fre 8.00-16.00
019 602 05 30
* * * * *

01 april 2009

Kall vår

Hoppas att alla har haft det bra - jag har ju inte skrivit på några dagar och har inte kunnat vara på mottagningen heller i den utsträckning som jag velat. Det har varit fullt upp med olika aktiviteter och kontakter. Jag hoppas att jag kan vara där åtminstone som vi planerat från början - måndag o fredag förmiddagar. Arbetet på mottagningen behövs, särskilt när det är sånt oerhört tryck - det är nu mer än 20 personer som står på väntelista för utredning, och det är lite bekymmersamt att det är så många. Jag hoppas att Brukarföreningen kan göra något för dom.

Det som tagit mest tid de senaste dagarna är att jag har jobbat på ett yttrande ang. den familjen som jag tidigare skrivit om. De har råkat ut för en rad otrevligheter i sin anmärkningsfria femåriga substitutionsbehandling i Katrineholm. De har gjort ett fantastiskt jobb som har kämpat för sina rättigheter och orkat hålla ihop familjen, jag tror inte jag själv hade orkat allt de har gjort utan hade säkert varit rätt illa ute vid det här laget. Till skillnad mot många andra har de haft varandra som stöd när det har varit tufft, och de har gjort ett fantastiskt jobb med att dokumentera allt som hänt på Beroendecentrum Katrineholm. Allt material har de kunnat använda i de anmälningar de gjort till Patientnämnden, HSAN och Socialstyrelsens Regionala Tillsynsmyndighet i Örebro, och det är också dit jag har skrivit Brukarföreningens yttrande på över 20 sidor. Jag hoppas att det på något sätt kan hjälpa dem i kampen för rättvisa och att blir bemötta med den vanliga respekt och värdighet som vi kommit att förvänta oss i den övriga vården. Här följer slutet på det yttrandet:

Vid sådana här tillfällen, när man blir vittne till så uppenbara övergrepp, och ser inte bara en enskild patients liv och förhoppningar slås i spillror, utan en hel familjs lidande, hopplöshet och utsatthet, en familj med mamma, pappa, och två döttrar på 14 och 11 år, ser hela sin värld rasa samman. Då måste man fråga sig vad är det som har hänt, hur gick det till, och varför? Framförallt måste man fråga sig om det verkligen är så här det ska gå till? Jag tror att vi alla kan vara överens om att vi inte tycker att det är rätt. Att vi inte vill bidra till att en man krossas och att hans familj krossas och hans barn lever dag från dag utan att veta om de nästa stund har en pappa som kan ta hand om dem eller om de ska tvingas växa upp under gud vet vilka omständigheter. Det är så här illa det blir. Detta är konsekvenserna av att en eller en annan läkare bestämt sig för att de har ”svårt att samarbeta”.

Svenska Brukarföreningen vädjar till, nej kräver av Socialstyrelsen att inte låta denna rättsvidriga, människoföraktande behandling fortgå och att skyndsamt verka för inrättandet av en rikstäckande klinik för alla de som utsätts för liknande förföljelse. Tills detta blir möjligt bör N.N. och hans maka M.M. beredas möjlighet till utredning för inklusion i substitutionsbehandling vid Ulleråker beroendeklinik. Vad gäller öl X.X. och öl Y.Y. bör deras möjligheter att fortsätta sitt vidriga hantverk som inte tjänar någon utom deras egen megalomani en gång för alla stoppas.

Å N.N.s och hans familjs vägnar,
Zoran Lovén
Sekreterare
Örebro Brukarförening
Lokalföreningssamordnare
Svenska Brukarföreningen
+46 766 459 880

Jag var uppe till Socialstyrelsen på Järntorget och lämnade in yttrandet, och svar kommer någon gång innan sommaren, kanske redan i maj månad.

Sen spenderade jag resten av dagen med Hasse. Vi hade lunch och ett litet trepartsmöte med representanter för kommun och landsting: Tommy Larserö och Tommy Strandberg, det var ett bra möte och vi talade om våra verksamheter och hur vi kan gå vidare.

Sen drog vi iväg på jakt efter lokal, och träffade bland andra folk på Ragnarssons fastigheter och Näringslivskontoret. Inget napp direkt, men kanske några öppningar.

Jag vill också passa på att hälsa Fredda välkommen som skribent till bloggen.

Frid.

6 kommentarer:

 1. Katrineholm...
  Upprörande! Hur kan det bara få fortsätta? Vad är det för fel på den här vården?

  Tack och lov står det numera till och med i Fass att man kan få abstinenssymtom när man byter i från Subutex till Suboxone, tyvärr verkar inte beroendeläkarna titta så noga i den.

  För två år sedan bytte de mig med tvång från Subutex till Suboxone (Hade då haft Subutex i sex år), efter första dosen Suboxone blev jag akut sjuk och hamnade på Beroendeakuten med kraftig hjärtklappning, pulsstegring, yrsel, vidgade pupiller, svettningar m.m.
  Blev rädd då jag först inte förstod vad det var som hände men fick sedan veta att det var abstinenssymtom framkallade av Suboxone.
  De menade att mottagningen omedelbart behövde bryta behandlingen med Suboxone och gå tillbaks till Subutex men de vägrade.

  Mådde dåligt av Suboxone i tre månader, smärtkänslig och hade ont i hela kroppen. Mentalt var det som att Suboxone/Naltrexonet la sig som ett filter och inte släppte igenom några känslor av glädje.
  Att öka dosen hjälpte inte heller, ju högre dos Suboxone desto fler biverkningar/abstinenssymtom blev det. Tillskillnad från Subutex där dosökning inte alls gav dessa oönskade effekter. Upplevde skillnaden mellan Subutex och Suboxone som stor, har inga biverkningar av Subutex och behandlingen har fungerat bra sedan start. Fick Subutex tillbaks då andra läkare reagerade och tog kontakt med mottagningen men inte för att mottagningen värnade om mig.

  Suboxone - under texten varningar och försiktighet i Fass:
  Patienterna bör noggrant övervakas under övergångsperioden från buprenorfin eller metadon till Suboxone då abstinenssymptom har rapporterats.

  Sedan kan man undra varför mottagningarna inte följer rekommendationerna som de kom fram till på Läkemedelsverket och Socialstyrelsen hearing förra året? Att patienter som är välinställda och välfungerande på Subutex ej bör sättas över på Suboxone.

  Dags för nya riktlinjer?

  Måste bara passa på att tacka för denna ypperliga blogg, har nyligen hittat hit.

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym!

  Tack för att du delat med dig av lite av din story och berättar hur det kan vara.
  Kul att du gillar bloggen och tack för dina vänliga ord.

  En revision av Socialstyrelsens föreskrifter som reglerar substitutionsvården är på gång. Problemet är att föreskrifterna är så öppna för egna tolkningar och läkare och sjukvårdspersonal kan agera lite efter eget tyckande i alla fall. Sen är det väldigt lätt att med diverse dolda hot villkora medicinen.

  Hoppas se dig här igen.

  SvaraRadera
 3. Hej Zoran!
  Kan bara hålla med dig! Tur att ni finns.

  Brukarföreningens synpunkter borde ges stort utrymme vid nya utformningen av riktlinjerna, det är så många andra intressen som har sitt att säga och som det tas hänsyn till. De borde gå till patientgruppen och företrädare.

  Det måste finnas ett sätt att komma åt detta förtryck inte sällan dolt bakom läkarens, vårdpersonalens "egna" tolkningar av Soc. riktlinjer, hela villkorandet. Det behövs stora förändringar.

  Veckans Junkie är klockren!

  Tack.

  SvaraRadera
 4. Hej Det är jag som är makan M M i familjen.
  Zoran har gjort ett kanon jobb med yttrandet som han skrivit, han är en klippa. Nu är det bara att vänta & hoppas att det kommer att ge nått resultat,detta som händer i den så kallade beroendevården är helt sjukt. Som om vi inte redan lidit/betalat tillräkligt....

  Anonym har så rätt i det han/hon skriver att läkarna läser inte i fass utan dom gör lite som dom själva tycker, vi har frågat våran "läkare" om inte hälso-och sjukvårdslagen gäller oss beroendepatienter & fått till svar att jo visst men .....
  Personalen på bc vågar inget säga eller göra för det är ju läkaren som bestämmer, denna har ju förskrivningsrätten & gör som den själv vill med den.
  Återigen Zoran är guld värd
  M.M  Vad kul att läsa att du/anonym fick byta tillbaks till den medicinen som du fungerat på & mår bra på, synd bara att det inte va dom på motagningen som utan en annan läkare som kom

  SvaraRadera
 5. Hej Makan till M M!
  Hoppas att situationen löser sig snarast!
  Även beroendeläkarna skall följa läkaretiken.

  Det verkar vara ett systemfel på beroendevården, blir snarare förvånad när någonting sköts eller när man bemöts på ett respektfullt sätt.
  Allt för ofta blir det maktdemonstrationer och kränkningar.

  Att slippa en medicin man blir sjuk av borde vara en rättighet. När nya riktlinjerna kom och det blev allmänt vedertaget att man kan bli sjuk av bytet från Subutex till Suboxone låtsades teamet som ingenting.

  Håller tummarna

  SvaraRadera
 6. Hej
  Ja vi hoppas & håller tummarna, läkarna + personal "viss" ska inte kunna köra sitt eget race. Det finns lagar & regler som vi "pat" ska/måsta följa, detta måste ju även gålla läkare/personal osv. Man kan väl säga som så här att händer inget snart så kan man börja undra, varför dessa lagar & regler skrivs av dom som påstår sig "bästemma" ???? När läkarna ändå gör som dom själva vill,tycker & behagar. Varför ska det då desssa människor sitta & kosta skattebetalarna en MASSA pengar i tex löner osv när dom ändå inte utför det dom själva skriver lagar & regler om ???

  Nej Fy F.. säger jag bara vad less jag blir på allt sådant....

  Ha det bäst
  Makan MM

  SvaraRadera