Svenska Brukarföreningens ordförande Berne Stålenkrantz har på sin blogg blivit mordhotad av en anonym kommentator i samband med att Svenska Brukarföreningen har polisanmält Opiatkliniken i Skellefteå, dess chefsöverläkare Carl-Gustav Olofsson samt en polisman som i massmedia har uppmanat kliniken att begå brott.
Medan polisens och justitiekanslerns undersökningar går vidare, använder kliniken och dess ledning tiden till att i det fördolda hetsa patienterna mot varandra, med hot om indragen medicin hindra dem från att vittna eller ta ställning mot kliniken, och vidare försvåra den medicinska vård som de av landstinget är satta att bedriva.
Vore det inte lämpligt om en verksamhetsledare blir befriad från sitt uppdrag medan en polisutredning avseende dennes brott mot patienter i hans vård pågår?
Samtidigt hotas alltså anmälaren och Riksföreningens ordförande till livet. Hur det nu blir med den rikskonferens som det har pratats om att arrangera i Norrland återstår att se. Kanske Svenska Brukarföreningens förbundsstämma får samma säkerhetspådrag som G-20 mötet?
Humor! (Och sanning)
15 år sedan
Hemskt! Hoppas att det blir någon rätsida! Inte kan en klinik bete sig hursomhelst!
SvaraRaderaJa vad ska man säga....brukarföreningens ordförande blir hotat av en av sina "egna" d.v.s en brukare.... det säger en hel del om brukarföreningen...... slutsatsen blir tydlig:
SvaraRaderaLägg ner er drogproppaganda och förstå att ingen vill egentligen ersätta en drog med en annan. Männískor vill vara drogfria!!
Hej Anonmym 2.
SvaraRaderaEftersom den som hotade Berne var anonym, precis som du, är det svårt att veta vem det är. Bara för att man säger nåt på en blogg betyder det ju inte nödvändigtvis att det är sant.
Dock är det nog sant som du säger att de flesta människor vill vara drogfria, men bara för att man VILL nåt är det ju inte alltid så himla enkelt. Då kan det vara bra att man får hjälp. Om du är beroende av opiater och har hittat din egen väg är det bara att gratulera, klappa dig själv på ryggen. Andra vill ha substitutionsbehandling och mötas med respekt och värdighet för det. Om du vill döma människor för det kanske det är bäst att göra det nånannanstans. Men om du vill berätta om dig själv är du välkommen att göra det här.
Önskar er alla i brukarföreningen en bra påsk. Tummen upp för ert fantastiska arbete med o för missbruk. Ett arbete som jag förstår, ofta bedrivs i motvind från vissa myndigheter mfl.
SvaraRaderaNi ger hopp om en framtid, en god framtid.
Tänker ofta på texten:Älska mig för den jag är. Så vill jag att man ska se en människa.
Skulle oxå vilja hjälpa o stötta. Men vet ej hur jag ska göra det.
Ha det gott alla. Kram Mia
Hej Mia och glad påsk till dig också. Tack för dina stöttande ord.
SvaraRaderaDe behövs liksom alla som vill hjälpa till.
Du får gärna ringa
0766-459 800
så ska vi lätt kunna hitta något som du kan hjälpa till med.
Många hälsningar och hoppas höra av dig!
Zoran
Självklart hör jag av mig. Har själv inget missbruk bakom mig. Men,tyvärr måste jag nog säga, 8 år som anhörig,mamma.
SvaraRaderaHade helst varit utan den erfarenheten. Men har även fått lära känna så många underbara människor. Lärt mig se MÄNNISKAN,och det är jag glad över.
Ringer efter helgen. Kram Mia
Hej Zoran, anonym 2 här. Tack för ditt svar!Jag vill absolut inte döma männsiskor som VILL ha substitutionsbehandling. (svårt ord men kul att det börjar på Sub.)
SvaraRaderaJag respekterar dem som behandlas med sub lika mycket som alla andra. Jag tror dock det är viktigt att också tänka kritiskt kring metoden. Det passar inte alla och ska inte vara för alla. Som debatten är nu så är det som om att det är det ENDA alternativet för en opiatmissbrukare. Jag tror inte det och det är viktigt att inte glömma det. Kanske borde ni på er hemsida ha utrymme för en saklig debatt kring detta och kanske länkar till mer kritiska sidor såsom www.methadon.se. Lycka till med allt och alla människor är lika värda, opiatmissbrukare eller inte.
Mia!
SvaraRaderaSom förälder till en tonårsdotter gör det alltid lika ont att höra om föräldrars erfarenhet, förtvivlan och smärta. Men du förmedlar också tålamod, uthållighet, kärlek och hopp. Med de kvaliteterna vet jag att du skulle kunna vara ett enormt stöd, både till de som har ett beroende och till deras föräldrar. Du är alltid välkommen att ringa!
Anonym 2!
SvaraRaderaJag blev jätteglad av att du ville svara, och ännu gladare att du också frågar. Så glad att jag vill ge dig ett långt svar:
Det är inte alls så att jag tycker att ALLA som är beroende av opiater ska ha metadon eller buprenorfinbehandling. Jag håller fullkomligt med dig om att det inte är för alla eller att det ska vara för alla. Självklart ska man vara kritisk mot den behandlingen, precis lika kritisk som mot alla andra behandlingar. Tyvärr är det inte så idag. Tvärtom är den debatt som du beskriver att det skulle vara den enda behandlingen för opiatanvändare en bild som inte stämmer med den verklighet jag möter. Det är utan tvivel och bokstavligt talat den behandling som är mest ifrågasatt och kritiserad, medan en rad andra metoder accepteras med den enda grunden att den som utför behandlingen TROR att den fungerar. Så jag kan inte hålla med dig om att substitutionsbehandling okritiskt accepteras som en metod som passar alla. Landstinget bedriver ingen annan verksamhet som är så kritiserad och ifrågasatt, internt och externt. Och då har kritiken inget med behandlingsresultaten att göra, utan baseras på politiska, ideologiska och moraliska grunder som utgår från en vision om det "drogfria samhället". Det kan förvisso tyckas vara en aktningsvärd vision, men som det brukar vara med visioner är det lätt att förlora kontakten med verkligheten som är IDAG. När människor lider och dör känns det för mig förmätet att tala med dem om visioner, som vi kanske eller kanske inte kan uppnå. För min del känns det då som självklart att man vill satsa på den behandling som har ett massivt forskarstöd, dvs metoden har testats i upprepade av varandra oberoende studier och resultat har jämförts både med olika sätt att administrera och olika grupper av patienter och, mot andra behandlingsmetoder. Det finns ingen behandlingsmetod som över längre tid kommer i närheten av substitutionsbehandling i kombination med psykosociala interventioner. Ändå tycks inte det räcka. Man vill hellre utsätta opiatberoende för andra behandlingar som ofta saknar vetenskapligt evidensvärde. Oftast är argumentet att man "byter en drog mot en annan". Det är en diskussion för sig, vilken jag gärna tar någon gång, men har att göra med hur man definierar "resultat", och vad det är man vill uppnå med behandlingen och utgår som jag sagt inte från ett humanistiskt eller medicinskt perspektiv, utan från ett moraliskt eller politiskt.
Kort sagt, substitutionsbehandlingen är utsatt för mycket mer kritik än du låter påskina. Om du gör det för att du inte känner till verkligheten eller för att du själv "tycker" att det är en "dålig" behandling vet jag inte. Men jag har många exempel på den systematiska förföljelse som opiatanvändare, vare sig de är i substitutionsbehandling eller inte och deras företrädare utstår. Som det tycks utan att någon höjer på ögonbrynet. Det senaste exemplet är mordhotet mot vår ordförande, som faktiskt inte säger ett jota om Brukarföreningen men talar mängder om de som motsätter sig den och organiseringen av patienterna.
Det finns mycket med behandlingen som jag håller med dig om behöver kritiseras och det är bland annat det som är Brukarföreningens uppgift.
Eftersom Örebro Brukarförenings syfte är att företräda och representera opiatanvändare, i eller utom behandling, och den här bloggen är en kanal för föreningen och dess medlemmar, och eftersom Svenska Brukarföreningens finns för narkotikaberoende och människor som har eller vill ha buprenorfin eller metadon, är det det vi koncentrerar oss på, och de andra behandlingarna och alternativen klarar alldeles utmärkt att själva föra sin talan. Den dagen vi talar på samma villkor som dom länkar jag gärna till dom. Faktum är att jag byter gärna länk med dom direkt NU. Vilket jag dock tvivlar på att nån av dom är intresserade av.
Personligen kanske jag kan tycka att någon skulle ha en annan typ av behandling, men det är inte min sak att avgöra, det är en sak mellan den beroende och en specialistläkare, och så länge de har eller vill ha substitutionsbehandling är det Brukarföreningens sak att hjälpa dem med det de behöver.
Bra sagt Zoran! Den efarenhet jag har från bla socialtjänsten är att om man vill in på en sub.beh. så gör dom allt för att motarbeta en. Om man däremot vill in på 12stegs behandling så gör dom allt för att hjälpa en (i bästa fall, ibland motarbetar dom en i båda fallen). Finns en överdriven tro på 12stegs beh just för att dom samlas regelbundet på ett och samma ställe så man får intrycket att det funkar för så många. Har man däremot gått tillbaka till ett normalt liv genom andra metoder så sprids man i samhället och syns inte på samma sätt. Finns inga ryggdunkarmöten för metadon/subutex patienter. Ett tänkvärt program att se är Penn&Tellers Bullshit om 12stegs programet.
SvaraRaderaTja Freddie o alla andra.Freddie ja tänkte på de du sa om 12-steget o det e sant det passar inte alla, ja menar sitta i grupp o öppna sig e ingen lek, nej skärpning soc det finns fler behandlingsmetoder. Drogfri sen 5,5 år har provat fler varianter av behandling, metadon hjälpte mig efter ca 10 års missbruk.
SvaraRadera