Kontakta BrukarföreningenSEMESTER!

Hasse och jag tar semester mellan 19 Juli och 15 Augusti. Under den tiden är det osäkert om någon svarar på nedanstående nummer.

Ha en skön sommar!

0766 459 880

orebro@brukarforeningen.se

Vi hjälper dig med kontakter med soc, sjukvård och andra myndigheter.
Vi svarar på frågor till brukare och anhöriga, myndigheter och allmänheten.

* * * * *
Beroendecentrums Jourtelefon
Mån-Fre 8.00-16.00
019 602 05 30
* * * * *

06 maj 2009

Hemliga rutiner

Kampen för en rättvis behandling går vidare i Katrineholm/Nyköping!

Som ansvarig för Svenska Brukarföreningens lokalföreningssamordning har jag hjälpt några patienter i Katrineholm att försvara sina rättigheter, bland annat genom anmälningar till Socialstyrelsens tillsynsmyndighet. De var till Beroendecentrum i Katrineholm för två veckor sedan för inspektion av verksamheten. Själv var jag två dagar senare med vid en patients vårdlag, där jag uppmärksammades på ett "internt arbetsdokument gällande rutiner och riktlinjer", som den närvarande personalen smusslade med. När jag då ställde frågan om Socialstyrelsen hade blivit informerade om existensen av detta dokument, som dessutom ständigt revideras vägrade de svara. När jag bad om en kopia sprang de iväg till verksamhetschef Jonas Borgman som nekade mig en kopia. Detta ledde senare till att Brukarföreningens jurist skriftligen bett att få ut detta hemliga dokument om hur vården ska bedrivas, men vi har ännu inte fått något svar. Jag har även informerat Socialstyrelsen om det, och de ska också begära att få ut det.

För att förklara vad detta innebär så regleras den läkemedelsassisterade behandlingen vid opiatberoende av Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2004:8) i lag. Där står bland annat att verksamhet som bedriver sådan vård är skyldig att upprätta en verksamhetsplan, vilket man också har vid Katrineholms BC. Den ser jättesnygg ut, och det är den man visar upp för Socialstyrelsen när de gör sin översyn om kliniken följer de rutiner och riktlinjer man enligt detta vårdprogram har. Sen har man i Katrineholm ett HEMLIGT dokument som beskriver hur man EGENTLIGEN gör, vilket man naturligtvis inte visar för Socialstyrelsen. Bara en sån sak får en ju att undra över varför man i Katrineholm anser sig behöva mörka för det organ man är ansvarig inför. Dessutom informeras inte patienterna om innehållet i dessa rutiner förrän de brutit mot reglerna och ska straffas. Naturligtvis informeras inte heller patienterna när reglerna ändras vilket enligt uppgift från personal sker kontinuerligt.

Vad ska man egentligen dra för slutsatser av detta? Vi får se under denna månad vad Socialstyrelsen kommer fram till.

Under tiden har SvT uppmärksammat missförhållandena och gjort ett uppföljande inslag i Östnytt som sändes igår kväll.

Enligt ansvariga landstingspolitiker har man talat om att lägga ner kliniken helt och hållet, därför att "det är bättre att inte ha någon verksamhet alls, än en verksamhet som inte fungerar".

För övriga blogginlägg från dramat i Katrineholm, klicka på taggen "Katrineholm" nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar